Warning: Creating default object from empty value in /home/denhefdi/jenniescakesanddreams.com/wp-content/themes/salient/nectar/redux-framework/ReduxCore/inc/class.redux_filesystem.php on line 29
Harry Potter – Jennies Cakes & Dreams
Tårtavsnitt

Harry Potter

By February 23, 2020 No Comments

Magisk Harry Potter tårta

 

Den här tårtan är för alla Harry Potter fans, mig inräknat! Sedan gillar jag att göra boktårtor, och gamla handskrivna böcker är ju en del av skollivet även för Harry. Boktårtor ger en cool effekt och är inte så komplicerat som det kan se ut.

Jag har använt mig av lite olika effekter för de fyra böckerna i den här tårtan. Sprayat med airbrush, gjort mönster, målat, duttat med svamp, bränt ytan, allt för att få olika finish på dem och för att få fram den rätta vintagelooken. Nyckelingrediens här är kakao, som jag använt mig av för att ge böckerna rätt patina i stället för brun färg. För att få mer koncentrerad färg har jag blandat kakaopulver med vatten.

Tårtbotten är en klassisk brownie, vilket också innehåller en del kakao, så det är gott att komplettera med moccamousse. För att göra den extra magisk har jag blandat iguldströssel som poppar i munnen.

Tårtorna stabiliseras med mörk ganache för att det passar in på chokladtemat, och för detaljer har jag valt en halsduk i Gryffindors (Harrys elevhem) färger. Den faller ner över böckerna och binder ihop uttrycket av Harrys förtrollande vardag. Den gyllene kvicken har landat på toppen av högen med böcker som ett fint litet smycke.

Recept

Browniebotten

Sätt ugnen på 175 grader

 • 700 g mjukt smör
 • 12 dl socker
 • 6 dl kakao
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk salt
 • 12 st ägg
 • 6 dl mjöl

Rosta vit choklad i ugnen och låt svalna.

Vispa ihop smör, vanilj och socker, salt.

Blanda i sirapen och kakaon. Sedan äggen ett i taget. Sist i med mjölet. Se till att blanda väl. Blanda i den rostade chokladen. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna och bred ut smeten. Baka i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter.

Låt svalna och dela på mitten så att det blir två rektanglar. Dela dessa i två skivor var, så att du får fyra tunnare tårtbottnar som ska staplas till en bok.

 

Moccafyllning

 • 250 g smetana
 • 150 g florsocker
 • 500 g vispgrädde
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 5 msk snabbkaffe

Vispa ihop allt till en tjock smet. Superenkelt!

 

Chokladganache 

 • 500 g hackad mörk choklad
 • 250 g grädde

Smält ihop till slät smetoch låt stå i rumstemperatur. I kylen blir den för hård.

 

Montering

Lägg en bottenskiva på en tårtbricka. Spritsa ganache som sarg runt ovansidan på kanterna. Fyll med mocca i mitten. Strö över knastriga bitar av popchoklad eller annat krispigt såsom rostad vit choklad.

Lägg på nästa botten och upprepa proceduren med alla bottnar. Stryk upp tårtan med mer ganache och försök att forma till en bok. Bokryggen är rundad och sidorna platta. Omslaget ska sticka ut lite över bladen på tårtan så det kan man även göra med ganachen. När tårtan satt sig är det dags att klä den. Jag använder marsipan och kavlar vit först, till sidorna, som ett längre band av vitt. Pensla baksidan med lite vatten så fäster den bättre. Gör sedan streck i marsipanen med lämpligt verktyg. Det ska bli skåror i den så att det ser ut som sidorna i boken.

För omslaget använder jag brun marsipan som jag torkar ut ytan på. Kavla ut den till ungefärlig storlek – den ska täcka över- och undersidan. Bränn med brännare på ytan, gärna så att det blir små bubblor. Låt stelna lite och kavla färdigt det sista. Då ser du hur marsipanen spricker och får en cool look. Pensla baksidan med vatten och lägg på. Skär av kanterna till önskad storlek.

Pensla sidorna med kakao eller valfri brun färg, antingen blandad med vatten som vattenfärg eller torr kakao. Jag använder både och. Gör eventuella fördjupningar eller mönster i boken och målamed guldfärg till exempel. För mer effekt har jag valt att ha olika färger på böckerna: röd, grön, beige och brun.

 

Stort lycka till! Och ställ gärna frågor på mina sociala medier.

 

Sweet dreams!

/Jennie

Vill du bli sponsor? Använd kontaktformuläret.